lauantai 29. huhtikuuta 2017

Hauskaa vappua! Have a nice Walpurgis Day!


Oletteko tehneet simaa ja munkkeja niin kuin Siiri ja Iivari ovat tehneet? Tämä on muodostunut jo perinteeksi, sillä he ovat syöneet munkkeja ja juoneet simaa jo lapsuudestaan lähtien.

Have you made "sima"-lemonade and donuts like Siiri and Iivari have done. This is their tradition. They have eaten donuts and drunk sima already in their childhood.

Sima tehdään sitruunoista, fariinisokerista, vedestä ja hiivasta. Sen valmistuminen kestää 1-2 viikkoa. Mitä vanhemmaksi se tulee, muodostuu se alkoholipitoiseksi.

"Sima" lemonade is made of lemons, brown sugar, water and yeast. It takes 1-2 weeks to be drinkable.And getting older it contains alcohol.

Tänä vuonna vapun sää on todella huono. Maassa on lumisohjoa ja sataa lunta ja vettä. On jäätävä juhlimaan kotiin. Siiri ja Iivari laittavat hyvän aterian itselleen.

This year the weather is really bad. There is slush on the ground and it is snowing and raining. They have to celebrate at home. They cook a good meal for themselves. 
May Day is known as vappu in Finnish. This is a public holiday that is the only carnival-style street festivity in Finland. People young and old, particularly students, party outside, picnic and wear student caps.


Perinteisesti vappupöytään kuuluu nakkeja.  Lisäksi on vihreää salaattia ja uunissa kypsennettyjä juureksia.

Traditionally the meal consists of sausages. And  green lettuce and roots cooked in the own.

Illalla Iivari innostui juomaan pullollisen simaa ja näin siinä sitten kävi. Hän nukahti nojatuoliin takan ääreen. Olikohan tämä sima jotain vanhaa?

In the evening Iivari drank a bottle of sima and this is the result. He fell asleep in the armchair in front of the fireplace. 

Hauskaa vappua!   Have a nice May Day!

8 kommenttia:

 1. Sirkka,

  Lovely May Day/Walpurgis Day to you and Siiri and Iivari too!!

  I would like to try a cup of Sima. Yum. :)

  Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Nina, there is some sima left for you. If you lived here,it would be possible to try it.

   Poista
 2. Ihanaa vapputunnelmaa! Munkitkin näyttävät niin tuoreilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkit ovat todella tuoreita,juuri leivottuja. Kiitos kivasta kommentistasi!

   Poista